Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί οι άνθρωποι ξεκίνησαν να φορούν Μαρτάκια, Μάρτη, Μαρτιά ή όπως αλλιώς λέγονται αυτά τα χαρακτηριστικά βραχιολάκια με την ασπροκόκκινη κλωστή; Πότε ξεκίνησε αυτή η γλυκιά συνήθεια που έγινε... λατρεία; Αλλά και τι συμβολίζει, από τι υποτίθεται ότι μας προστατεύει; Λοιπόν, στη Νεραϊδοχώρα κάναμε την έρευνά μας και σας παραθέτουμε εν συντομία όσα σημαντικά μάθαμε...

Ας ξεκινήσουμε με τα αυτονόητα: ο Μάρτης συμβολίζει το ξεκίνημα της άνοιξης, καθώς τα σκούρα σύννεφα του Φλεβάρη υποχωρούν και εμφανίζονται δειλά δειλά οι λαμπερές ακτίνες του ηλίου. Ωστόσο, από τα παλαιότερα χρόνια και κυριώς στις βαλκανικές χώρες, οι άνθρωποι θεωρούσαν τον Μάρτη ύπουλο μήνα καθώς μαζί με την ζέστη του ηλίου επέστρεφαν και τα αποδημητικά πουλιά κουβαλώντας πολλές ασθένειες. Για τον λόγο αυτό αναπτύχθηκε το έθιμο του "Μάρτη". Σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες, ο συνδυασμός λευκού και κόκκινου χρώματος βοηθούσε σε πολλές περιπτώσεις ως φυλαχτό, για αποτραπεί το κακό. Πηγαίνοντας λοιπόν πίσω στο χρόνο, βρίσκουμε τους αρχαίους Έλληνες να φοράνε δεμένες κόκκινες κλωστές στο δεξί χέρι και πόδι κατά τη διάρκεια των Ελευσίνιων Μυστηρίων.

Από αυτή την αντίληψη δημιουργήθηκε η παράδοση κατά την οποία το ερυθρόλευκο βραχιολάκι έπρεπε να φορεθεί την πρώτη ημέρα του Μαρτίου για να προφυλάξει το άτομο, κυρίως τα παιδιά, να "μην καούν" με τον πρώτο ήλιο της άνοιξης. Η παράδοση αυτή άπλωσε τις ρίζες της και στις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες, γειτονικές της Ελλάδας. Στην Βουλγαρία οι άνθρωποι συνηθίζουν να φορούν στο πέτο τους ερυθρόλευκα στολίδια που ονομάζουν "Μαρτενίτσα", ενώ στη Ρουμανία τα "Μαρτισόρ" συμβολίζουν την αγάπη και την αγνότητα με κόκκινη και λευκή κλωστή αντίστοιχα. Το έθιμο ολοκληρώνεται στις 31 Μαρτίου, όταν τα παιδιά βγάζουν το βραχιολάκι-μαρτάκι και το αφήνουν στις τριανταφυλλιές για να το πάρουν τα χελιδόνια και να χτίσουν τις φωλιές τους.

Μην ξεχάσεις λοιπόν την πρώτη ημέρα του ιδιαίτερου αυτού μήνα να φορέσεις το μαρτάκι σου, για να σου φέρει καλοτυχία την Άνοιξη και να σε προστατεύσει από τα ύπουλα δόντια του ήλιου. Αν δεν προλάβεις να  φτιάξεις εσύ το βραχιολάκι-φυλαχτό, στη Νεραϊδοχώρα θα βρεις μια πλούσια συλλογή από ξεχωριστά μαρτάκια με... ματάκια, χρυσές, ασημένιες ή ξύλινες πλακέτες, δέντρο της ζωής, πεταλουδίτσες και πολλά άλλα σχέδια, δεμένα σε ασπροκόκκινη κλωστή ή και σε πιο ιδιαίτερα κορδονάκια που κρατούν ζωντανή την παράδοση.